Night of the Living Dead

Night of the Living Dead

Moorpark College 2016
click on a thumbnail to see a full production photo

Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead
Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead
Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead
Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead Night of the Living Dead      

The overall concept that started the path The Night of the Living Dead took was that there was no escape.  That was the beginning of the house idea.  Where the script just calls for the living room and basement, with some exits to other parts of the house, this seemed like it would provide the actors, and audience, with the idea, even subconsciously, that they could get out.  By creating the entire house, we ensured that the actors could not get out, and the audience could always see them and never lose track of them - they were completely trapped in the house.  That being said, we still needed to be able to see around the house - we wanted the audience to be able to follow a zombie all the way around the structure, so they could be sure there was no hidden way out.  This started with the traditional “broken” scenery idea… then came the concept that the house should not just be broken… it should be deteriorating… a zombie itself…  So, instead of just standard broken pieces, we stripped away the elements piece by piece, revealing all the layers, much like you see the flesh, innards, and bones of a zombie in various states of decomposition.  So to do that, we actually had to build a house… not an idea of a house… but an actual house - with structural elements that are correct, so that it looked real.  Of course the idea was that the actors did not perceive the deterioration - to them it was a solid house - but the audience saw it, and the audience saw how exposed and vulnerable the actors were inside the house.  They could not escape.  Not even inside the house.  To seal the deal that started by committing to the realism of the structure of the house, we needed to make the house not just a set, but a lived in home.  People were here, before the zombies came, and we needed the house to feel that way, so set dressing and finishing elements like that were the final touch that really made this house feel lost… before the actors even got to it…  And of course, the intent was to pay homage to the source material – to the movie – so all manner of detail is inspired by that.